به گزارش خبرنگار تابناک از کرمان، تغییر سبک زندگی افراد، کم تحرکی، مصرف فست فودها و چاقی روزافزون موجب بروز بیماری دیابت می شود، براساس آخرین آمار حدود ۶ میلیون دیابتی و حدود ۸ میلیون مبتلا به پیش دیابت در ایران وجود دارد، این بدان معنی است که از هر ۶ نفر افراد بالغ یک نفر دارای قند خون بالا است.
برای پیشگیری از ابتلا به دیابت به آموزش صحیح افراد برای داشتن تغذیه سالم، فعالیت بدنی و کاهش وزن و همچنین وجود تسهیلات دولتی برای اقدامات درمانی با پوشش کامل بیمهها نیاز است.
«با دیابت خوب زندگی کنیم» شعار روز جهانی دیابت است
هفته دیابت از 19 آبان ماه تا 25 آبان ماه و شعار روز جهانی دیابت در سال جاری «با دیابت خوب زندگی کنیم» است، اسامی روزهای این هفته عبارتند از؛ شنبه ۱۹آبان: دیابت و سلامت روان، یکشنبه۲۰آبان: دیابت و خودمراقبتی، دوشنبه ۲۱آبان: پیش دیابت و پیشگیری ازدیابت و سهشنبه۲۲آبان: دیابت و پیشگیری از عوارض.
همچنین اسامی روزهای چهارشنبه۲۳آبان: با دیابت خوب زندگی کنیم، پنجشنبه۲۴آبان: دیابت و نقش سیاستگذاران و جمعه۲۵آبان: دیابت وشیوه زندگی سالم (تغذیه و فعالیت بدنی) نامگذاری شده است.
بیش از 7000 پرونده در انجمن بیماران دیابتی کرمان تشکیل شده است
دکتر علی اصغر عباسی مدیرعامل انجمن حمایتی بیماران دیابتی عرفان سلامت کرمان در گفتگو با خبرنگار تابناک، مهمترین نیاز بیمار دیابتی پس از تشخیص را بهره بردن از خدمات مراقبت تیمی عنوان کرده و می گوید: این بدان معنی است که پزشک معالج دیابت به همراه پرستار، متخصص تغذیه و روانشناس خدمات اولیه را ارائه میدهند.
وی بیان می کند: درطول درمان بیمار باید از خدمات متخصص چشم متخصص مغز اعصاب، متخصص قلب، متخصص نفرولوگ، متخصص جراح، متخصص ارتوپد، متخصص عفونی و دربعضی موارد فوق تخصص غدد بهره ببرد.
عباسی یادآور می شود: انجمن خیریه عرفان سلامت با تشکیل این تیم درمانی، پیگیری، کنترل و عوارض بیماری را برای بیمار انجام میدهد.
مدیرعامل انجمن حمایتی بیماران دیابتی عرفان سلامت کرمان بیان می کند: ازطرف دیگر ویزیت رایگان، تهیه دستگاه گلوکومتر با کیفیت مناسب، ارائه نوار تست همان دستگاه و بعضی مواد خوراکی در این انجمن امکانپذیر است.
عباسی در ادامه می گوید: درحال حاضر بیش از 7000 پرونده بیمار در انجمن حمایتی بیماران دیابتی عرفان سلامت کرمان تشکیل شده است که حدود 300 نفر از آنها دارای پرونده فعال هستند و از آنجا که آمارها تقریبی است نمیتوان گفت چند درصد بیماران استان را شامل میشود، ضمن اینکه بیمارانی هم از استانهای مجاور به انجمن مراجعه کرده و دارای پرونده هستند.
وی با اشاره به اینکه بیماران عضو انجمن از گروههای سنی مختلف و با انواع دیابت هستند، ادامه می دهد: دیابت تیپ یک، تیپ دو و دیابت بارداری بیشترین گروههای بیماران را شامل میشوند که از این سه نوع بیشترین آمار مربوط به بیماران تیپ دو است که اغلب درسنین بالای 40 سال مراجعه میکنند.
مدیرعامل انجمن حمایتی بیماران دیابتی عرفان سلامت کرمان درخصوص اینکه آیا طبق آمار اعلام شده، بیش از ۱۲ درصد از جمعیت استان کرمان به بیماری دیابت مبتلا هستند، می گوید: بله متاسفانه آمار تقریبی در همین حدود است، هرچند که بررسی آماری دقیقی وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا می توان گفت همه افراد دیابتی کرمان شناسایی شده اند؟ نیز تاکید می کند: جواب منفی است چراکه درتمامی مقالات علمی به این موضوع اشاره شده که حدود 50 درصد دیابتی ها از بیماری خود اطلاعی ندارند، هرچند به دلیل ارزان و در دسترس بودن آزمایش درایران، این آمار کمتر است اما شاید بتوان بیماران ناشناخته را به حدود 30 تا 40 درصد تخمین زد.
عباسی همچنین در خصوص اینکه آیا بیماران در زمینه تهیه داروهای دیابتی از جمله انسولین همچنان با مشکل مواجه هستند؟ تصریح می کند: متاسفانه از حدود یکسال قبل تاکنون موضوع داروی انسولین به مسئله و چالش جدی برای بیماران دیابتی تبدیل شده و مکاتبات انجمن با مراکز مسئول مثل دانشگاه علوم پزشکی، استانداری و بازرسی انجام شده، اما نتیجه چندان مناسبی حاصل نشده است و موضوع کمبود انسولین همچنان موجب رنجش و زحمت بیماران است.
مدیرعامل انجمن حمایتی بیماران دیابتی عرفان سلامت کرمان در ادامه اظهار می کند: درمورد سایر داروها باتوجه به تعدد شرکتهای تولید کننده ی داخلی، چندان کمبودی نیست اما مسئله ی اصلی درمورد این داروها، هزینه های گزاف آنها و خودداری بیمه های پایه از پوشش مناسب بیمه است، بیمه های تکمیلی نیز در بعضی موارد سقف کمی را برای پرداخت تعیین میکنند که پوشش دهنده ی تمام نیاز بیماران نیست.
عباسی در پاسخ به این سوال که آیا دیابت استرسی هم وجود دارد؟می گوید: وقتی بیماری دیابت درفردی تشخیص داده میشود تفاوتی ندارد که نوسان قند ناشی از چه عاملی باشد، مسئله ی اصلی در این بیماران عدم توانایی مناسب سیستمهای درونی در کنترل قند درمحدوده ی نرمال است، بنابراین چیزی بنام دیابت استرسی وجود ندارد بلکه دراثر اضطراب بیش از حد، کنترل قند از حد طبیعی خارج میشود.
وی با بیان توصیه هایی به بیماران دیابتی می گوید: مهمترین مساله، توصیه به قرار گرفتن بیمار در برنامه کنترل دیابت است که شامل اصلاح روشهای زندگی، پایش منطم قند خون، پیگیری مناسب درمان دارویی و بررسی دوره ای عوارض آن می شود.
عباسی خاطرنشان می کند: از آنجا که دیابت نوع دو با بیشترین شیوع، زمینه ژنتیکی دارد، لذا تنها راه تاخیر در شروع بیماری، داشتن زندگی سالم است یعنی ورزش و کنترل وزن، تغذیه مناسب و روان آرام.
مدیرعامل انجمن حمایتی بیماران دیابتی عرفان سلامت کرمان می گوید: دیابت درمان ندارد اما به سادگی قابل کنترل است، بنابراین اگر بیماران توانایی تغییر زندگی خود را به دست آورند به بزرگ ترین ابزار کنترل بیماری خود دست یافته اند.
عباسی همچنین تصریح می کند: درمان دارویی دیابت تخصصی است و بیماران نباید به توصیه های افراد عادی و غیر علمی یا نوشته ها و اطلاعات فضای مجازی اعتماد کنند.
رعایت نکات تغذیه ای از سوی دیابتی ها ضروری است
دکتر سعداله رضازاده رئیس مرکز بهداشت شهرستان کرمان در رابطه با راهکارهای تغذیه ای افراد مبتلا به دیابت می گوید: اضافه وزن و چاقی می تواند سبب بروز بیماری دیابت شود. بنابراین افرادی که با اضافه وزن مواجه اند حتما باید نسبت به کاهش وزن خود از طریق کاهش کالری مصرفی و افزایش فعالیت بدنی اقدام کنند.
وی تاکید می کند: مصرف قند و شکر و غذاهای حاوی آنها(مثل شیرینی، شکلات، آب نبات، بیسکوئیت، مربا، عسل، آدامس، نوشابه، آب میوه هایی که قند افزوده دارند و سایر مواد قندی و شیرین) در بیماران دیابتی ممنوع است.
رضازاده با بیان اینکه مورد که وعده های غذایی باید به طور منظم و در ساعات مقرر مصرف شوند، می گوید: تغییر ساعت صرف غذا سبب نوسان قند خون میشود و در بیماران دیابتی مشکلات فراوانی را ایجاد می کند، همچنین آرام غذا خوردن و خوب جویدن نیز به کاهش قند خون نیز کمک می کند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان کرمان ضمن توصیه به مصرف حبوبات(نخود، لوبیا، عدس) در برنامه غذایی روزانه، اظهار می کند: فیبر موجود در حبوبات باعث کنترل بهتر قند خون میشود، به علاوه تاکید می شود که مبتلایان به دیابت از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ کرده پرهیز کنند و غذاها بیشتر به شکل آب پز، بخارپز یا کبابی مصرف شوند، از روغن به مقدار کم مصرف شود و روغن مصرفی حتما از نوع گیاهی باشد و برای سرخ کردن سطحی مواد غذایی نیز صرفا از روغن های گیاهی مخصوص سرخ کردن استفاده شود.
وی می گوید: دیابتی ها از گوشت های کم چرب و مرغ و ماهی بدون پوست در غذاهای خود استفاده کنند و شیر و لبنیات مصرفی از نوع کم چربی(کمتر از 1.5 درصد چربی)و یا بدون چربی باشد.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان کرمان ضمن توصیه به اینکه افراد مبتلا به دیابت روزانه حداقل 3 واحد از سبزی ها استفاده کنند، یادآور می شود: ویتامین ث موجود در سبزیجات تازه، کمک شایانی به کنترل قند خون کرده و فیبر موجود در سبزی و میوه به کاهش جذب قند و چربی در روده کمک می کند.
وی ضمن تاکید بر کاهش مصرف نمک، بیان می کند: از مصرف غذاهای آماده و کنسروی که حاوی مقادیر زیاد نمک، چربی یا قند و شکر ساده و همچنین از مصرف فست فودها مثل سوسیس و کالباس، پیتزا و سایر انواع ساندویچ ها و نوشابه های گازدار اجتناب شود.
رئیس مرکز بهداشت کرمان در مورد نان های مصرفی برای افراد مبتلا به دیابت نیز می گوید: نان های مصرفی باید از آرد سبوس دار مانند نان سنگک و نان جو و با استفاده از خمیرمایه تهیه شوند و بهتر است از نان هایی که با آرد سفید تهیه شده اند مثل نان لواش، نان باگت و سایر نان های ساندویچی استفاده نشود.
رضازاده تاکید می کند: دیابتی ها ورزش های ساده مثل پیاده روی را به طور منظم انجام دهند(حداقل 30 دقیقه پیاده روی در روز، به طوری که ضربان قلب بالا رود) و داروهایی که پزشک تجویز کرده است را طبق دستورات داده شده مصرف کنند.
بیماران دیابتی میتوانند زندگی سالم و با کیفیتی داشته باشند
دکتر سیدوحید احمدی طباطبایی عضو هیات علمی و استادیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان در رابطه با شعار این هفته یعنی "با دیابت خوب زندگی کنیم" می گوید: این شعار به مفهوم بیمار سالم اشاره دارد و برای ما مهم است که بیماران دیابتی بدانند که میتوانند زندگی سالم و با کیفیتی داشته باشند.
وی در ادامه تصریح می کند: بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، دیابت به بیماری همه گیری نهفته لقب گرفته است چراکه یک بیماری خاموش است و علامتی ندارد ولی نرم نرم مانند موریانه کار خودش را انجام می هد و عوارض بسیاری دارد، به عنوان مثال شایع ترین علت کوری در دنیا دیابت است و یا اینکه عوارض چشمی،کلیوی، قلبی، سکته های مغزی، عوارض عصبی، شایع ترین علت قطع پا به دلیل دیابت است.
احمدی طباطبایی می گوید: بیماران دیابتی باید به هفت تا هشت حوزه مهم توجه داشته باشند. از جمله این حوزهها میتوان به کنترل وزن، رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی، مراقبت از پاها، ترک مصرف دخانیات و مصرف داروهای تجویز شده اشاره کرد.
وی به مراقبت از پاها اشاره و تاکید می کند: پاها باید به دقت بررسی شوند، زیرا بیماران دیابتی در معرض عوارض پای دیابتی قرار دارند از این رو توصیه میشود پاها هرروز شسته شده و از نظر قرمزی، تورم و تغییر رنگ بررسی شوند و برای اینکه کف پایشان را ببینند بهتر است از آینه استفاده کنند، بیماران هر روز پاهایشان را با آب ولرم و صابون بشورند بین انگشت های پا را با حوله نرم خشک کنند.
استادیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان درباره ترک مصرف دخانیات نیز اظهار می کند: ترک دخانیات یکی از موارد ضروری است چراکه یکی از باورهای غلط این است که دیابتی ها اگر تریاک استفاده کنند قندشان را می سوزاند، این باور غلط است و هیچ اتفاقی برای کنترل قند خون نمی افتد بلکه عوارضشان را بیشتر می کند.
احمدی طباطبایی تاکید می کند: برای زندگی خوب و سالم با دیابت، همکاری و تلاش مشترک بین بیمار و تیم پزشکی ضروری است بنابراین بیماران باید معاینات و آزمایشهای دورهای را جدی بگیرند و همیشه به یاد داشته باشند که دیابت یک بیماری قابل مدیریت است.
گزارش از فهیمه افضلی خبرنگار تابناک
انتهای پیام/ن