مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان:

برقراری ارتباط اجتماعی افکار خودکشی را دور می کند/ضرورت مراجعه به درمانگران

گروه استان ها- مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران و انجام فعالیت های لذت بخش، درجهت دور کردن افکار خودکشی بسیار کمک کننده است.
کد خبر: ۱۱۸۹۶۶۵
تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۳ 18 November 2024

علی بهرام نژاد در گفت و گو با خبرنگار تابناک در کرمان در رابطه با اینکه چرا افکار خودکشی به ذهن ما می آید؟ بیان کرد: این امر غیرطبیعی نیست و همه ما در مواقعی که دچار درد و رنج شدید شده و با مشکل دور از انتظار و غیرقابل کنترلی روبه رو می شویم ممکن است این فکر به ذهن مان برسد.
وی افزود: وقتی می گوییم طبیعی است بدین معناست که راهی برای کنترل آن وجود دارد و ناشی از ضعف اراده و بیچاره بودن ما نیست و تقریبا می توان گفت همه انسان ها تجربه مواجه با این افکار را دارند.
بهرام نژاد تصریح کرد: دلایل زیادی برای این امر وجود دارد اما وقتی که ما به بن بست رسیده و احساس می کنیم راهی برای کاهش رنج و مشکلاتمان وجود ندارد یک راه حل هیجانی به ذهنمان می رسد که به عمر و زندگی خودمان پایان بدهیم.


در شرایط هیجانی منفی انعطاف پذیری انسان کاهش می یابد
این روان شناس بالینی یادآور شد: در شرایط هیجانی منفی، انعطاف پذیری انسان کاهش پیدا می کند، یعنی محدودیت در فکر کردن، محدودیت در ابراز احساسات ایجاد می شود و فکر می کنیم هیچ راه حلی وجود ندارد و به بن بست رسیده ایم، اما وقتی که با یک نفر صحبت کنیم راهنمایی و کمک خواهیم گرفت.
وی ادامه داد: بدین ترتیب نخستین قدم در مواقع هیجانی این چنینی، صحبت با فردی است که می تواند راه حل های کمک کننده را پیشنهاد کند.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان سپس تاکید کرد: به دلیل باورهای غلط، وقتی فکر خودکشی به ذهن متبادر می شود احساس ضعف و ناامیدی در فرد ایجاد شده و فکر می کند چنانچه مساله را با دیگران مطرح کند او را سرزنش خواهند کرد، گرچه ممکن است افرادی که دارای آگاهی نباشند این کار را انجام دهند.
بهرام نژاد گفت: از دلایل دیگری که ممکن است فکر خودکشی به ذهن خطور کند، بروز بیماری هایی مانند افسردگی است، همچنین در شرایط استرس شدید هم ممکن است افکار خودکشی ایجاد شود، بنابراین وقتی افسردگی درمان و مراقبت شود این موضوع نیز کنترل خواهد شد.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تاکید کرد: اولین قدم در این شرایط صحبت با فرد حرفه ای و آگاه است، کسی که دانشی در این زمینه داشته و درمانگر و اصطلاحا یک گوش شنوا است.


با بروز فکر خودکشی از خطوط بحران استفاده شود
وی افزود: البته گاهی ممکن است شرایط مهیا نبوده و امکان صحبت با چنین فردی وجود نداشته باشد، در این شرایط بایستی از خطوط بحران استفاده کرد، شماره های 123، 1480، 3747، 115 و شماره هایی که در محل زندگی ما برای این امر تعریف شده اند در این زمینه کمک کننده هستند.
بهرام نژاد خاطرنشان کرد: نکته بعدی این است که بپذیریم فکر خودکشی مانند آب و هوا است و پایدار نخواهد بود و اینچنین برای خودمان زمان بخریم، یعنی بگوییم فعلا هیچ کاری انجام نخواهم داد و هیچ تصمیمی نخواهم گرفت و در حال حاضر فقط قصد دارم هیجان منفی را کنترل کنم.
این روان شناس بالینی بیان کرد: وقتی با دیگران ارتباط اجتماعی برقرار و فعالیت های لذت بخش انجام شود درجهت دور کردن افکار خودکشی بسیار کمک کننده است.
وی اظهار داشت: مساله بعدی این است که باید یادمان باشد افکار خودکشی در یک شرایط خاص ریسک اقدام به خودکشی را افزایش خواهد داد، مانند وقتی که فرد تنها است پس فورا باید با کسی در تماس باشد و در شرایطی که فکر خودکشی به ذهن می رسد بایستی از سیستم حواس پرتی استفاده شده و فعالیت هایی که حواس پنج گانه را پرت می کند انجام و فکر کنترل شود.
بهرام نژاد تصریح کرد: لازم است برای خودمان یک دستورالعمل مواجهه با این افکار طراحی کنیم و در چنین موقعیتی مثلا با یک روان شناس، پزشک، روان پزشک و مددکار صحبت کرده و یا حتی یک فردی که روحیه همدلی دارد و می تواند از اعضای خانواده یا دوستان باشد صحبت شود.


خریدن زمان، فکر خودکشی را از بین می برد
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: از آنجایی که افکار خودکشی موقتی بوده و دائمی نیستند، با خرید زمان می توان این موضوع را به تاخیر انداخته و از بین برد.
وی تاکید کرد: وقتی هیجان منفی کنترل شد، در قدم بعدی بایستی به مساله ای که منجر به فکر خودکشی شده است پرداخته شود و مهارت حل مساله این است که به عامل فکر خودکشی پرداخته شود که می تواند ناکامی در زندگی، بروز مشکل کاری، شکست عشقی و... باشد.
بهرام نژاد گفت: همان طور که تاکید شد در ابتدا با مشکل مواجه می شویم اما در قدم بعدی بایستی آن را حل کنیم، مانند زمانی که به فردی بدهی داریم و ضمن اینکه از روش های مختلف نگرانی و ناراحتی خود را حل می کنیم باید فکری هم برای پرداخت آن بدهی بکنیم، از این رو برخورد فعالانه با مساله قدم مهم بعدی محسوب می شود.
این روان شناس بالینی یادآور شد: بایستی توجه داشته باشیم که در شرایط هیجانی منفی، ذهن ما محدود است و هرچند که دلایلی برای فکر خودکشی در ذهن ایجاد می شود اما دلایلی هم برای بقا وجود دارد، پس باید به این فکر کرد که آیا خودکشی مشکلی را حل خواهد کرد؟ آیا درد و رنجی که از این طریق برای دیگران و عزیزانم ایجاد می شود مشکل گشا خواهد بود؟ آیا فقط من با این مشکل مواجه شده ام؟ و وقتی به این مسائل توجه شود درمی یابیم که این ریتم طبیعی زندگی است و ممکن است فعلا من قدری بیشتر از دیگران دچار چالش شده باشم اما شبیه مشکلات دیگران است.
بهرام نژاد بیان کرد: درنهایت فکر خودکشی قابلیت کنترل دارد و فاصله نگرفتن از فعالیت ها، گفت و گو با افراد و شناسایی عوامل افزایش خطر، دورکردن ابزارهای کشنده و تعیین دستورالعمل بایستی مورد توجه قرار گرفته و انجام شود.


چه زمانی باید از درمان ها تخصصی استفاده شود؟
وی در ادامه افزود: چنانچه راه های گفته شده تاثیرگذار نبود باید حتما از درمان تخصصی درمانگرهای متخصص در این زمینه استفاده کرد و در فاصله ای که افکار خودکشی از بین می رود نشانه های خطر نیز شناسایی شوند.
بهرام نژاد در پایان تاکید کرد: ضمن انجام اقدامات فوق، مطالعه متون، مطالب و پادکست هایی که در زمینه پشگیری از خودکشی وجود دارد نیز بسیار توصیه می شود، همچنین مشاهده سایت "خانواده بانشاط" نیز در این زمینه کمک کننده و حاوی یکسری اصول خودمراقبتی در جهت پیشگیری از افسردگی، خودکشی، اضطراب، مدیریت استرس و هیجان های منفی است.
انتهای پیام/س

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار