محرومیت زیر پوست کلاته ها

کد خبر: ۳۳۸۵۹۹
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۷ 05 December 2016
بخش جرگلان علاوه بر این که از ۴۶ روستای کوچک و بزرگ تشکیل شده است چند کلاته را نیز در  خود جا داده است. در عصری که رفاه اجتماعی در راس قرار دارد، بسیارند مردمی که به نام کلاته نشین در کلاته های این بخش نوپا در نهایت محرومیت روزگار می گذرانند در جایی که با گذاشتن نام کلاته و متمایز کردن آن از روستا از تمامی جهات فراموش شده اند.
دیدوخ از روستاهای هدف گردشگری استان، یکی از روستاهای بخش جرگلان است که فرش دوروی ابریشم آن در دنیا نظیر ندارد و هر از گاهی پذیرای مسئولان کشوری و استانی است.
مسئولانی که با هدف ترویج مشاغل روستایی و محرومیت زدایی در این مناطق حاضر می شوند اما نکته قابل تامل این است که چگونه فقر و محرومیت در کلاته هایی همچون اسماعیلی و کنجلی که از توابع این روستا محسوب می شوند ،قد علم کرده و از نظرها پنهان مانده و همچنان محروم است.
حضور مسئولان نیز از نبود برق، تلفن ، گاز، آب آشامیدنی و نفت در کلاته های ٢۵ خانواری چیزی کم نکرده است و یا مسئولان اطلاعی از اهالی چند کیلومتر آن طرف تر ندارند.
کنجلی که اهالی آن را اوزین دره، نامگذاری کرده اند کلاته ای است با جمعیتی بیش از ١٠٠ نفر که اهالی آن سیراب از چشمه و قناعت هستند و تشنه تلاش و کار.
انگیزه شان برای سکونت در کنجلی حیرت آور است و شاید هم به نبود برق، گاز،تلفن، آب آشامیدنی و نانوایی عادت و زحمت را برای مسئولان کم کرده اند.
شکیبا، یکی از اهالی کنجلی با بیان این که از داشتن کمترین امکانات رفاهی محروم  هستیم، می گوید: با این که زندگی در این شرایط به امری عادی برایمان تبدیل شده است اما مسئولان چاره ای برایمان بیندیشند و زندگی و مشقت هایش را برایمان تسهیل کنند.
او که مانند دیگر اهالی سال هاست در انتظار برق و دیگر امکانات رفاهی و به ادامه سکونت در آنجا دل خوش کرده است، می گوید: در فصول گرم هوا، با وجود نبود راه مواصلاتی به دویدوخ ،برای تامین نیازهایمان به آنجا رفت و آمد داریم، اما تهیه آذوقه در فصل سرما برایمان بسیار دشوار است و برای همین،برخی از اهالی،در فصل زمستان به دویدوخ مهاجرت می کنند.
چابک، یکی از اهالی دویدوخ نیز با اشاره به این که،یک چهارم جمعیت کنجلی در پنج سال اخیر دارای شناسنامه شده اند، ادامه می دهد:برخوردار نبودن از امکانات رفاهی و بهداشتی،زندگی مشقت باری را بر اهالی فراموش شده کنجلی تحمیل کرده است و حتی راه ارتباطی مناسبی برای تردد و تامین مایحتاج از دویدوخ را ندارند. وی می افزاید: اهالی اسماعیلی و کنجلی برای تامین سوخت زمستانی که از نفت و هیزم استفاده می کنند،باید به دویدوخ مراجعه کنند که در فصول سرد، امری دشوار است.
وی  مهمترین مشکل را عدم بهره مندی از خدمات بهداشتی و درمانی عنوان می کند و می گوید: در زمستان، جابه جایی و انتقال بیمار به مراکز درمانی استان،برایمان امکان پذیر نیست و به سختی انجام می گیرد. وی ادامه می دهد: حدود ١٠ سال پیش نهضت سواد آموزی دو سالی را به امر باسواد کردن اهالی پرداخت اما این اقدام نیز پایدار نبود و بعد از دو سال،کلاته را ترک کردند. وی دلیل مهاجرت برخی از اهالی کلاته  به دویدوخ را، نبود مکان آموزشی می داند و معتقد است در صورت احداث مدرسه،کسی از اهالی کنجلی به دویدوخ کوچ نخواهد کرد.
بردن و مزار جان نیز دو کلاته روستای بچه دره محسوب می شوند که چهره واقعی محرومیت به خود گرفته و بیش از ۵٠ خانوار را در خود جا داده است.
این دو کلاته نیز در مقوله محرومیت،گوی سبقت را از کنجلی و اسماعیلی ربوده اند و محروم از آب آشامیدنی،برق و تلفن و گاز و نفت هستند.
پیلتن یکی از اهالی کلاته مزارجان از ١٠  دانش آموزی برایمان می گوید که دود چراغ می خورند و چراغ نفتی کلاس شان را روشن می کنند.
وی با اشاره به اینکه مدرسه ای از سنگ و گل و چوب،20 سال است که برای فرزندانمان شرایط تحصیل را فراهم می کند می گوید:برای تامین سوخت،به روستای بچه دره مراجعه می کنیم که امری هزینه بر و زمانبر است.
با حضور در کلاته کمیلی، تیرهای علم شده برق به استقبال چشم هایمان می آید که اولین جرقه توسعه و امید در این کلاته محسوب می شود.
به گفته یکی از اهالی کمیلی که امیدشان به اولین امکانات رفاهی شان، برق ،معطوف شده است، چند روزی از علم شدن تیرهای برق کلاته شان می گذرد و به زودی از نعمت برق بهره مند می شوند.
در همین ارتباط بخشدار جرگلان با اشاره به این که،کلاته های روستاهای دویدوخ و بچه دره از کمترین امکانات خدماتی و رفاهی محروم هستند می گوید: پروژه برق رسانی به کلاته کمیلی در حال انجام است و به زودی از نعمت برق برخوردار خواهند شد.
نجاهی می افزاید: برق رسانی به کلاته مزارجان نیز در دستور کار قرار دارد و به زودی برق رسانی خواهد شد.
وی که در چند ماه گذشته به عنوان اولین مسئول از کلاته های کنجلی و اسماعیلی دیدن کرده و  وضعیت اهالی را جویا شده است، می گوید: کلاته کنجلی در کنار دیگر محرومیت ها از  راه ارتباطی مناسب برای دسترسی و رفت و آمد به مرکز بخش جرگلان محروم است و در اولین فرصت راه ارتباطی کلاته کنجلی به روستای دویدوخ احداث خواهد شد و اهالی در تردد به مرکز بخش مشکلی نخواهند داشت./روزنامه خراسان شمالی
اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار